Яди, обичай и споделяй! Закуска за шампиони по дълголетие

Мелиса Гузман е израснала в малък град в района на Картаго, наречен Лано Гранде в Коста Рика. Градът е известен с богатото си селско стопанство. Преживяването в кухнята и около масата е също толкова важно за костариканците, колкото и това, което ядат, пише за CNBC авторката на книгата “Да живеем по-дълго, по-здравословно и по-щастливо: рецепти от Коста Рика”.

Гузман споделя, че дълбоко цени общността, която идва с готвенето. Обедите и вечерите продължавали най-малко един час и били време за приятни семейни разговори. Сега тя споделя този внимателен, колективен подход към храната с хората в нейните готварски уроци.

Гузман се разчита в голяма степен на основни продукти като пресни зеленчуци, плодове, зърнени храни и боб. Тези храни са свързани с намален риск от хронични болести като сърдечни заболявания и диабет. Черният и червеният боб са най-популярни, обикновено се сервират като част от касадо (традиционно ястие от ориз, боб, зеленчуци и протеини) или като супа с боб и зеленчуци.

Популярните нахут и леща могат да се използват като заместител на традиционния черен боб. Сред популярните плодове са папая, манго, банан, диня, ананас и маракуя. Зеленчуците, характерни за костариканската готварска култура, включват картофи, моркови, домати, авокадо, лук, цвекло, юка и тиквички.

Мелиса Гузман споделя, че чайотът е нейният любим зеленчук – зелен и хрупкав, с вкус, подобен на кореноплодния хикама. Освен това, тя споделя традиционната костариканска рецепта за Arroz con Pollo, която съдържа ориз, много нарязани зеленчуци и пиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *