Ким изпрати на Южна Корея балони с изпражнения. Отговорът: K-pop хитове

Отговорът: K-pop хитове

Сблъсъкът показва как двете страни изразяват недоволството си без военни удари. Ким изпрати на Южна Корея балони с екскременти.

В продължение на два часа в неделя през високоговорител на Южна Корея близо до границата на двете страни е звучала местна радио програма. Наравоена “Гласът на свободата”, ръководена от военното звено за психологическа война в Сеул.

Севернокорейски войници и хора, живеещи до границата, били изправени на разстояние до високоговорителя, пише The Wall Street Journal. Предаването започва с химна на Южна Корея.

След това водещият съобщава, че САЩ, Южна Корея и Япония са осъдили ракетните опити на режима на Ким и военното сътрудничество с Русия. И тогава избухва K-pop музиката.

Един от избраните хитове на BTS е “Dynamite” от 2020 г., който натрупа близо 2 милиарда гледания в YouTube и оглави списъка на Billboard Hot 100. BTS е седемчленна група, чиито фенове по целия свят официално се наричат “ARMY”.

Изпята на английски, мелодията на “Dynamite” включва препратки към баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс, Кинг Конг и Ролинг Стоунс. Двете Кореи, които технически остават във война помежду си, се впуснаха в странен сблъсък, като от края на миналия месец режимът на Ким е изпратил в Южна Корея повече от хиляда масивни балона, носещи торби с боклук и екскременти.

В отговор Пхенян поднови въздушната си кампания, обобщава WSJ. Изображение, предоставено от южнокорейското министерство на отбраната в неделя, показва предмети, за които се смята, че са севернокорейски боклук от балони, прекосили границата.

Това предизвиква предаваното по високоговорител южнокорейско шоу в неделя. В рамките на часове по-малката сестра на Ким, Ким Йо Чен, предупреждава за “ново противодействие”, ако нежеланите предавания продължат.

“Това е прелюдия към една много опасна ситуация”, каза Ким Йо Чен в изявление късно вечерта в неделя, предава WSJ. K-pop жанрът служи като барометър за отношенията между Севера и Юга.

През 2015 г., след като високоговорителите прогърмяха няколко песни на момичешката група “Girls’ Generation”, Ким обяви “полувоенно положение” и нареди на Северна Корея да изстреля артилерийски снаряди близо до границата. Когато около три години по-късно отношенията се затоплиха, една от членките на Girls’ Generation изпя севернокорейска песен, наречена “Blue Willow Tree”, по време на междукорейска среща на върха в Пхенян.

По време на този пристъп на дипломация двете страни сключиха военно споразумение, предназначено да смекчи военните вражди, включващо демонтирането на близо на 40 високоговорителя от Юга. Южна Корея избра да не излъчва нищо в понеделник, въпреки че може да възобнови радио “атаките”.

Севернокорейци пък са били забелязани да почистват прах от собствените си високоговорители, казва армията на Сеул.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *