Продуцентите се закъсаха: СЕМ погна “Ергенът” Звезди – woman.bg

Съветът за електронни медии (СЕМ) официално сигнализира Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) за предаването “Ергенът”, което съдържа дискриминационно съдържание по признак “възраст”. Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и против насилието срещу жените. В сигнала се посочва, че отношението и третирането на мъжете и жените в предаването “Ергенът” е различно, неравноправно и дискриминиращо, което е незаконно според българското законодателство.

Съдържанието на предаването се базира на участието на “перфектен ерген” и девойки, които предизвикват скандали и уронват достойнството им. Това води до емоционални проблеми и загуба на работа за някои от участничките. Платформата посочва, че предаването засилва патриархални модели на поведение и изпраща негативно послание до младите момичета за това каква трябва да бъде техната роля в обществото.

СЕМ разгледа сигнала и съобщава, че в предаването “Ергенът” има дискриминационно съдържание по признак “възраст”. Изразява загриженост за влиянието, което риалити форматите оказват върху децата, и съобщава, че предаването не е подходящо за деца под определена възраст. Съветът няма правомощия да спира предавания, но осъществява надзор и при нарушения предприема съответните административно наказателни действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *