Дестинации на ЮНЕСКО за 2024 г. включват Ваденско езеро, Лозята на Женевското езеро, Шкоцянските пещери в Словения.

ЮНЕСКО обяви най-добрите места за посещение в Европа по случай деня на световното наследство (18 април) миналата седмица. Тези места имат универсална стойност на културно или природно богатство, но често остават „под радара“ на пътешествениците. Списъкът включва 18 върха, част от които са планини с височина над 3 хил. метра, предлагащи невероятни гледки и дестинации за зимни и летни спортове.

Селекцията включва и Люксембург, чийто стар град и крепостна стена са обект от световното наследство, както и Виена, чиито кафенета са част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Ваденско море, най-голямата непрекъсната територия от пясъчни и кални равнини в Европа, се намира на крайбрежието на Северно море и попада в границите на Германия, Дания и Нидерландия. Тук се срещат редки видове растения и животни, включително тюлени, делфини и множество птици. Остров Зилт, наречен още и Германският Хемптънс, предлага изключителни гледки и има великолепен плаж.

Лозовите насаждения в окръг Лаво също са обект на световното наследство, предоставяйки невероятни гледки към Женевското езеро и перфектни условия за отглеждане на грозде. Шкоцянските пещери в Словения са включени в списъка на ЮНЕСКО през 1986 г. Те предлагат възможности за изследване на карстови образувания и природен мир, дотъде неопознати от мнозина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *