Печоли: Зашеметяващият град, който дори италианците не познават

През последните 11 години Rai, италианската държавна телевизия, провежда конкурс за откриване на Il Borgo dei Borghi или “Селото на селата”. Той помага да се повиши видимостта на малките, но завладяващи италиански градчета, които иначе биха останали незабелязани.

Победителят в тазгодишното издание на конкурса обаче е много повече от просто красиво място, разказва BBC. “Целта на Il Borgo dei Borghi е да идентифицира тези места, за които мисля, че понякога дори италианците не знаят”, казва Кати Маккейб, водеща на телевизионното предаване “Мечта за Италия”.

Всяка година се номинира по един град или село от всеки от 20-те региона на Италия. Местните жители създават видеоклипове, в които с гордост показват уникалната история, традиции и художествено наследство.

След това зрителите гласуват за любимото си място, а финалистите се избират чрез комбинация от гласове и жури, съставено от известни личности, свързани с околната среда, историята и туристическата индустрия на Италия. Печоли, тазгодишният победител, е в непосредствена близост до известната Пиза.

Разположен на върха на тоскански хълм и заобиколен от лозя, пшенични полета и маслинови горички, градчето с население от 5000 души датира от Средновековието. Превръщането на Печоли от непознат средновековен град в град, известен със съчетанието от модерно изкуство и история, става благодарение на използването на боклук.

През 90-те години в отговор на промяна в нормативната уредба, ръководителите на Печоли предлагат да отворят модерни системи за управление на отпадъците от други градове в региона. Сега причудливите средновековни улички са заобиколени от привличащи вниманието арт инсталации.

Някои от най-обичаните примери са Гигантите на Печоли – огромни човешки скулптури на полския художник Мирослав Балка, които сякаш изникват от пейзажа. Печоли е пример за инфраструктура, която не може да се види никъде другаде.

Кметът на Печоли се надява да сведе въглеродния отпечатък на града до 0% през следващите години, а в момента се провеждат изследвания, които проучват дали е възможно отпадъчните материали да се превърнат в нещо, което може безопасно да се използва за строителство. Pечоли разполага с музеи, в които посетителите могат да се запознаят с религиозни творби, древни артефакти и съвременни изкуствени инсталации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *