Сдобриха се! Хавиер Милей и папата се прегърнаха след канонада от обиди.

Президентът на Аржентина Милей нападна папа Франциск по време на предизборната си кампания миналата година, обиждайки го и критикувайки неговите възгледи за социална справедливост. Въпреки това, по-късно президентът промени тон и се срещна с папата, като обяви, че започва да изгражда положителни отношения с него. Милей също така се описва като “леко” практикуващ католик и юдеист, често консултирайки се с еврейски равин като духовен съветник и номиниран за посланик на Аржентина в Израел. Срещата между президента и папата се проведе в момент, когато Аржентина се бори с тежка икономическа криза, с инфлация над 200%.

Въпреки предишните обиди, ватиканската доктринална служба заяви, че папа Франциск изпитва голяма обич към всички и не може да бъде обект на неприязън. Срещата с папата може да бъде стимул за Милей, който се опитва да задоволи своите консервативни католически поддръжници, но папата ясно заяви, че не желае да бъде експлоатиран от политиците. Въпреки това, Милей беше внесъл сладкиши, любими на папата, като жест на уважение, към него. Срещата приключи с усмивка от папата, който поздрави Милей и изрази своите пожелания.

Така президентът се опита да укрепи подкрепата си сред консервативната католическа общност, въпреки различията във вижданията си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *