Притеснявате се да заявите, че напускате? Ако имаше услуга за това?

В Япония има недостиг на работна ръка и някои работодатели се опитват настойчиво да убедят хората, които искат да сменят работата си. Често това засяга хора, които трудно вземат решения или реагират емоционално.

Задължението за уважаване и избягване на конфронтация е често срещано в японската култура, където хората се притесняват, че като напуснат работата ще нарушат лоялността към работодателя си. Затова все повече компании предлагат услуги на цена около 200 долара, които включват срещи между работници, които искат да напуснат, и техните мениджъри.

Една от тези компании е Exit, основана от Тошиюки Ниино, който сам е преживял затруднения при напускане на работа. Това е част от по-широката тенденция, която включва и други компании със сходни услуги и предлагащи различни начини за помощ на работниците.

Япония е изправена пред недостиг на работна ръка, като това води до бизнес проблеми за много компании. Също така се наблюдава голямо разделение между поколенията, като по-възрастните мениджъри очакват абсолютна лоялност от работниците.

Заплатите в Япония нарастват, но много компании все още не могат или не искат да плащат достатъчно, за да задържат работниците. Агенциите също улесняват процеса на напускане на работа, като предлагат помощ на работниците при предаване на оставки и срещат се с преговори с работодателите.

Тази ситуация предполага преосмисляне на възрастта за напускане на трудовия пазар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *