Рехабилитация след раждане: 5 безопасни начални стъпки за възстановяване – woman.bg

След раждането майките трябва да се съобразяват с факта, че техните тела са претърпели драстични промени през бременността и раждането. Решението за започване на тренировки след това е от голямо значение.

Консултация с наблюдаващия лекар е необходима поради безопасността и здравето на майката. Препоръките за началото на възстановителните тренировки варират от няколко дни до седмици след раждането и следва да бъдат оценени от лекаря.

Започването на упражнения след раждането изисква постепенно увеличаване на тренировките и внимателно движение на тялото. Програмите за възстановяване след бременност и раждане не трябва да продължават повече от 10 до 30 минути и се фокусират главно върху корема, таза и бедрата – проблемните зони след бременността.

Майките, които са родили за първи път, се сблъскват с много затруднения и промени. Естествено е да се усещат физически промени и променливи чувства след първите седмици и месеци.

Приспособяването към тези промени изисква време и внимателно отношение към тялото. Важно е майките да се грижат за себе си, както и за душата си, чрез упражнения, отделяне на време за почивка и стречинг и релаксация.

Възстановяването след раждането следва да бъде по собствено темпо, без да се чувстват психически изтощени или физически претоварени.