Ефектът на бащата след работа върху интелекта на детето: изследване от woman.bg

Въпреки това, майката е до голяма степен отговорна за наследственото предаване на интелекта на детето. Това е така, защото Х-хромозомата, която отговаря за женския пол, носи интелектуалния ген.

Британски учени са установили това, наблюдавайки мишки. Но съвсем наскоро те установяват и друг интересен факт.

Оказва се, че бащата също влияе върху формирането на интелигентността на бъдещото дете. При това не само брез генетичния материал, но и чрез свободното време, което отделя след работа.

Немски учени от центъра за невродегенеративни заболявания в Гьотинген са провели изследване върху мишки, продължило 10 седмици. Първата половина от участвалите в експеримента животни са водили заседнал начин на живот.

Втората половина обаче са били доста по-ангажирани с помощта на различни играчки, които им били дадени от учените. И се оказало, че представителите на активната група имат много повече невронни връзки от пасивната група.

В резултат на това децата на активните плъхове са по-умни, научават нови неща много по-бързо и дори живеят по-дълго от потомците на татковците от пасивната група. Ето защо експертите са убедени, че бащата на детето трябва да бъде активен както физически, така и психически.

Той трябва да посвети свободното си време на различни дейности – от спорт до интелектуални занимания.