Броят на американските компании с печалба в Китай достигна исторически минимум

Американската Търговска Камара в Шанхай обнародва в годишния си доклад, че само 66% от нейните членове са постигнали печалба през 2023 година, което е най-ниското ниво в историята. Ключовите показатели за доверието са също на най-ниската си точка.

Само 47% от анкетираните изразяват оптимизъм за петгодишните бизнес перспективи в Китай, а 25% са намалили инвестициите си в страната. Намаляването на китайската икономика е посочено като основна причина за намалените инвестиции.

Обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин и геополитическото напрежение са разглеждани като най-големите предизвикателства за бизнес операции и за китайската икономика. В резултат на усилията за управление на риска и коригиране на инвестиционни стратегии, компаниите са подложени на натиск.

Докладът на Американската Търговска Камара в Шанхай е подкрепен от съвета на Американско-Китайския Бизнес Съвет, който отчита, че компаниите са песимистично настроени относно средносрочните си бизнес перспективи в Китай. Доклад на Търговската камара на ЕС в Китай също показва трудности за предприятията от ЕС, които се сблъскват с ниските маржове на печалба и лоши перспективи.

Подобно на доклада на Американската Търговска Камара в Шанхай, съветът на Американско-Китайския Бизнес Съвет отбелязва, че усилията на Пекин да подобри условията за чуждестранния бизнес и да привлече повече чуждестранни инвестиции са останали без резултат. Обаче, важността на запазването на конкурентоспособността в Китай за чуждестранните компании остава категорична.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай са намалели с 29,6% през периода януари-юли в сравнение с предишната година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *