Трите начина за справяне с фобиите при срещата с паяка на ролкови кънки

Три начина за справяне с фобиите
“Когато мислят за паяка, от който ги е страх, хората си го представят много наблизо и много голям. Но ако си го представите мъничък, качен на ролкови кънки и пушещ миниатюрна пура, това променя картинката”, обяснява експертът по фобии Кристофър Пол Джоунс. „Представете си паяка на ролкови кънки“. Някои имат фобия от паяци, други се разтреперват при мисълта за полет.

Общото между всички тези страхове е, че има начин човек да се справи с тях. „Фобията всъщност е ирационален отговор на тялото от рационална негова функция“, казва пред CNBC Кристофър Пол Джоунс, терапевт и експерт по фобии, който работи в Лондон. Той припомня, че човешките същества реагират по три начина, когато смятат, че са в опасност – бягат, бият се или се правят на умрели (замръзват). Точно както и много животни.

„Или се ядосваме и удряме нещото, което ни плаши, или бягаме от него, или се опитваме да се скрием“, обяснява той. Обработката на тези емоции се случва в частта от мозъка, наречена амигдала. Там се появяват реакциите и на неприятни миризми или гледки. Също и гневът, и чувството, че трябва да се защитиш.

Най-общо казано тази част поставя организма в бойна готовност. Ирационалният отговор се получава тогава, когато мозъкът реагира по този начин на нещо безобидно. А това се случва често. Затова на Джоунс му се налага да лекува фобии от вода, от височини, от игли, от микроби, от провал.

При този вид страхове човешкият организъм отговаря условно, обяснява Джоунс. „Хората правят същото. При фобиите най-често става дума за нещо преживяно в миналото, което мозъкът е свързал с опасност, когато се е случило за първи път. И всеки следващ път той подава наученото в миналото“, обяснява Джоунс.

В наскоро публикуваната си книга Face Your Fears той обяснява как този тип страхове могат да бъдат преодолени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *